Bireysel psikoterapi, bireyin kendi var oluşunu tehdit eden, düşüncelerini açmaza sokan, duygusal olarak karmaşa yaratan içsel çatışmalarını öncelikle söze döküp tanımlamasına, ardından bu çatışmaları anlamlandırarak gerçek çatışmalarıyla yüzleşmesine olanak tanımaktadır.
Bireysel psikoterapi süreci, kişinin kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendiği ve yaşantıladığı bir süreçtir. Terapi süreci geçmişin kalıntıları ve gelecek endişeleri arasındaki bir yolculuktur.
Bireysel psikoterapi, kişinin ruh sağlığını tehdit eden unsurların varlığında gereklidir. Psikolojik rahatsızlıklar, ruhsal ve fiziksel hastalık belirtileri ile birlikte kişiler arası ilişkilerde yaşanan problemler olarak kendini gösterebilmektedir. Psikoterapi sürecinin etkili olabilmesi için danışan ile psikoterapist arasında yapıcı bir tedavi sürecinin varlığı söz konusu olmalıdır.
Bireysel psikoterapi, kişilerin psikolojik sorunlarını çözme konusunda yardımcı bir yöntemdir. Ancak bireysel psikoterapi için kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına gerek yoktur çünkü kişi kendisini geliştirmek için de psikoterapiye başvurabilmektedir.
Günümüzde en yaygın olarak uygulanan psikoterapi türleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:
Psikoterapi, farklı türleri olan bir psikolojik tedavi yöntemidir. Yukarıda belirtilen hangi psikoterapi türünün uygulanacağı, kişinin ruhsal problemlerine ve psikoterapistin eğitimine göre şekillenmektedir. Psikoterapileri; bireysel psikoterapi, grup terapisi ve aile terapisi olarak ayırmak da mümkündür.
Bireysel psikoterapilerin kaç seans süreceği, danışanın psikolojik rahatsızlığına ve uygulanacak olan yönteme göre değişmektedir. Bireysel psikoterapi, kesin olarak belirli bir seans aralığında sürer demek kesinlikle yanlış olacaktır. Psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması uzun bir zamanı kapsadığı gibi tedavi ve iyileşme süreci de uzun zamanı kapsayabilmektedir.
Bireysel psikoterapiye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz:
Kendinize soracağınız bu sorulara ek olarak, fiziksel rahatsızlıklarınız varsa ve bunların nedeni tam olarak açıklanamıyorsa psikolojik sorunlar mevcut olabilir. Kendinizi psikolojik olarak güvende ve rahat hissetmiyorsanız bireysel psikoterapi yardımı almanız önerilmektedir.
Bireysel psikoterapide amaçlar, danışan ile psikoterapist arasında belirlenmektedir. Bu amaçlar, kişide var olan psikolojik rahatsızlıklara göre değişiklik göstermektedir.
Bireysel psikoterapinin amaçları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
Bireysel psikoterapi, kişilerin psikolojik sorunlarını çözme ya da bireysel farkındalığı artırma konusunda uzman bir psikoterapist eşliğinde yürütülen bir süreçtir.
Bireysel psikoterapi sürecinin kişiye olan faydaları aşağıdaki gibidir:
Bireysel Psikoterapi Sürecinin Başarılı Geçtiği Nasıl Anlaşılır?
Bireysel psikoterapinin ana amacı, danışanın kendisini iyi hissetmesidir. Danışan, bireysel psikoterapi süreci boyunca öz farkındalığa sahip olur ve sorunlarla başa çıkma kabiliyetini artırır. Bu sayede de bireysel psikoterapi süreci, başarılı olarak nitelendirilmektedir.